De Week van Gelderland | Omroep GLD

Zorgcentrum Hengelo wil geen lockdown meer: ‘Zieken stierven in eenzaamheid, het was mensonterend’

2 oktober 2020

De angst in zorgcentrum De Bleijke in Hengelo neemt toe nu de tweede coronagolf zich lijkt uit te vouwen. Dat zegt verpleegkundige Rob Heebink in De Week van Gelderland. Rob vlogte tijdens de lockdown dit voorjaar voor Omroep Gelderland en liet van binnenuit zien hoe het leven achter gesloten deuren plaatsvond bij de kwetsbare ouderen.

Tekst: Omroep Gelderland

Rob weet nog niet wat hem te wachten staat na de laatste aangekondigde maatregelen van het kabinet. “De ervaringen van het voorjaar waren erg heftig en we vragen ons af wat gaat er nu allemaal gaat komen. Wat gaan we meemaken? Niemand weet het.”

Intens verdriet

In het voorjaar bleek dat veel veerkracht is onder de bewoners en dat humor weldadig is voor de oudere bewoners. Rob weet humor in zijn werk te verweven. Hij wil zich inzetten voor een zo goed mogelijk kwaliteit van leven voor de ouderen.

Maar er was ook intens verdriet en eenzaamheid. In een documentaire die Omroep Gelderland uitzond zagen we een echtpaar waarvan de man nog maar net drie dagen in De Bleijke woonde toen de lockdown van kracht werd. Na lange tijd gescheiden leven ontmoetten man en vrouw elkaar op afstand met tafels ertussen. Het werd de echtgenoot te veel en hij huilde. Het waren aangrijpende beelden en emoties. Verhalen van binnenuit die Rob optekent tijdens zijn vlogs. “We balanceren op een dun koordje, we willen een zo goed mogelijk leven bieden in huis.”

Bekijk hier het hele interview